Πώς να αλλάξετε μια πόλη από ένα μουσείο

Frank O. Gehry κέρδισε το 1997 άλλαξε μια ολόκληρη πόλη και να μετατραπεί σε αρχιτεκτονική κάτι μέσα με ένα ενιαίο κτίριο, το Μουσείο Guggenheim του Μπιλμπάο, που θεωρείται η «εικόνα» της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και ένα παράδειγμα αστικού μετασχηματισμού. Gehry ήταν ήδη μία από τις πιο εκλεκτές και βραβευμένο αρχιτέκτονες του κόσμου, όταν ανατέθηκε από το Guggenheim του Μπιλμπάο, κέρδισε το Priztker το 1989, αλλά ήταν αυτό το κτίριο που τον μετέτρεψαν σε μια προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης και την αρχιτεκτονική στο νέο «αντικείμενο επιθυμία “των πολιτικών να μεταμορφώσουν μια πόλη, όχι μόνο αστικοποιητικά αλλά και οικονομικά.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Καναδός αρχιτέκτονας, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες, θεωρείται ένα «θαύμα» για να πάρει επαναλάβω αυτό που αποκάλεσε «Μπιλμπάο αποτέλεσμα», μια πόλη ταξιδιώτες αναψυχής κάθε χρόνο και ότι, παραδόξως, άρεσε περισσότερο από ό, τι ήταν πριν από τη μετατροπή, προέτρεψε, ως «βιομηχανική δύναμη» έχει αντικατασταθεί από κήπους «πολύ ωραία» για τη γεύση του.

Η τεράστια αστική μεταμόρφωση του Μπιλμπάο

Gehry έχει πάντα έλεγε ότι το Μουσείο Guggenheim του Μπιλμπάο ήταν μια «ειδική» του έργου, στο οποίο είχε χώρο να «εξερευνήσουν ελεύθερα τις ιδέες που είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν.» Με την εν λόγω ελευθερία του έδωσε βάσκικους θεσμούς που δημιούργησαν ένα καμπυλόγραμμο κτήριο καλυμμένο με πλάκες τιτανίου. «Ένα από τα αγαπημένα μου έργα, τα οποία όταν τελειώσετε με έκανε να κλάψω, θαύμασα: Πώς θα μπορούσα να το κάνω αυτό;».

Αυτό κτίριο άλλαξε την πορεία της Μπιλμπάο, μετατρέπεται πρώτα σε ένα τουριστικό προορισμό, και το Ίδρυμα Guggenheim, διεκδικείται από πόλεις σε όλο τον πρόθυμοι να έχουν επίσης ένα υποκατάστημα του μουσείου διδάσκει κόσμο. «Ήσασταν πραγματικά έτοιμοι θα έρθει να ζήσουν εδώ, για να απολαύσετε τη δόξα,» Gehry, μια δεκαετία μετά την έναρξη της Μπιλμπάο, μια πόλη που αναγνωρίζει τη συνεισφορά τους και θα δώσουν σύντομα το όνομα του Frank Gehry, δήλωσε στη γέφυρα που θα συνδέει το μελλοντικό νησί – τώρα χερσόνησο – του Zorrozaurre με την υπόλοιπη πόλη.

Guggenheim του Μπιλμπάο αφού επιλεγμένο το 2010 από Vanity Fair και το CNN ως το σημαντικότερο σύγχρονο κτίριο στον κόσμο Gehry έκανε άλλη δουλειά στην Ισπανία, και στη Χώρα των Βάσκων, και χτίζει ένα τρίτο στη Βαρκελώνη, το Torre de Sagrera . δεύτερη Βάσκων κτίριο του ήταν το ξενοδοχείο των κληρονόμων οινοποιεία της Marqués de Riscal στη μικρή πόλη Alava της Elciego, ένα κτίριο και με κυματιστές μορφές και με επικάλυψη τιτανίου, αν και σε αυτή την περίπτωση τρεις διαφορετικές αποχρώσεις: ροζ (αναφερόμενος στο κρασί κόκκινο), χρυσό (από το πλέγμα που καλύπτει φιάλες) και αργύρου (αναφερόμενος στην κάψουλα που καλύπτει το φελλό).